Aktualności

14-12-2007Zasady certyfikacji firm od 2008 roku

Nowe, uściślone i uproszczone zasady certyfikacji firm od 2008 roku. W ramach certyfikacji łańcucha pochodzenia produktu system FSC rozwinął z czasem znaczną ilość procedur i norm obejmujących różnorodne dziedziny przetwórstwa produktów leśnych.

 

Dla wielu z uczestników tego procesu, posiadaczy certyfikatów opanowanie tych zasad, wyjątków od nich, specjalnych uregulowań stanowić mogło nie lada wyzwanie. Biorąc to pod uwagę koniecznym stało się upraszczanie systemu FSC i zapowiedziane od początku 2008 roku obowiązywanie nowej normy FSC-STD-40-004 "Standardy certyfikacji CoC" w wersji 2 znosi obowiązujące wcześniej skomplikowane regulacje.

 

Dla wszystkich z Państwa, którzy są odpowiedzialni za funkcjonowanie FSC w polskich firmach  poniżej procedury, które zostają niniejszym zastąpione tym jednym dokumentem:


FSC-ADV-40-010 (wymogi dla outsourcingu)
FSC-ADV-40-012 (wymogi wykorzystania znaku FSC dla drukarni)
FSC-POL-40-001 (zasady oznaczeń procentowych)
FSC-POL-40-005 (certyfikacja brokerów)
FSC-POL-40-006 (certyfikacja wydawnictw i drukarni)

 

Ponadto nowa norma wprowadza kilka uproszczeń i zasadniczych zmian. Najważniejsze z nich to:

 

- wszystkie firmy niezależnie od typu produkcji (przetwórstwo pierwotne, handel, przemysł papierniczy, płytowy, brokerzy, wydawnictwa) będą miały odniesienie do tej właśnie normy bez konieczności sięgania do innych uregulowań,


- w systemie FSC funkcjonować będą trzy schematy kontroli pochodzenia produktu: transferowy, procentowy(nie dla handlowców) i kredytowy (nie dla drukarzy),


- zniesiono ograniczenie minimum 10% surowca FSC w średniej kroczącej w systemie kredytowym,


- uszczelniono system kontroli ważności certyfikatów,


- ujednolicono zasady opisu surowca/produktu na dokumentach sprzedaży


- dopuszczono 5% udział surowców niekontrolowanych w produktach złożonych

 

Angielska wersja procedury dostępna na stronie FSC w dziale publikacje. O polskojęzyczne tłumaczenia należy pytać własne jednostki certyfikujące.

wstecz
Copyright © 2004-2016 tartaki.com.pl Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.